Przejdź do treści

Naczynia drewniane_Jak dbać aby długo służyły ?

Witajcie 🙂 Dziś na szybko. Stworzyłam właśnie sekcję, która ma pomóc Wam w codziennym kontakcie z naczyniami drewnianymi w kuchni. Rozwiać Wasze wątpliwości i wyciszyć obawy. Przedstawię odpowiedzi na pytania jak dbać o naczynia drewniane? Czego unikać? Jak je konserwować? Tak więc po kolei 🙂

Dziś: mycie i konserwacja codzienna.

Po pierwsze i najważniejsze! Naczyń drewnianych nie myjemy w zmywarce i jak słyszę opinię, że Ktoś wrzuca deskę lub sztućce do zmywarki, bo chce je zdezynfekować to ręce mi opadają. Bo jedno co uzyskuje w ten sposób to zniszczenie struktury drewna co doprowadzi do szybkiego zuzycia naczynia a w konsekwencji do poparcia obiegowej opinii, że naczynia z drewna szybko się niszczą i szkoda na nie pieniążków. Tak więc pamiętajcie, naczynia z drewna myjemy ręcznie z zachowaniem poniższych zasad a wówczas będą nam służyły długo i dobrze 🙂 

Naczynia drewniane nie lubią nadmiaru wody, dlatego po umyciu najlepiej wytrzeć je od razu ręcznikiem papierowym aby usunąć jej nadmiar. Najlepiej też aby naczynie wysychało na wierzchu tzn. nie w szafce, gdzie znajduje się Wasza suszarka do naczyń. W takiej szafce bowiem powietrze ma utrudnioną cyrkulację i naczynie nie wyschnie tak dobrze i tak szybko jak potrzeba. Po nocy spędzonej na wieszaku lub suszarce zewnętrznej nadchodzi czas aby rzucić okiem czy naczynie nie zrobiło się ,,smutne”. Jeżeli tak, użyj oleju parafinowego aptekarskiego aby naczynie nawilżyć. Olej nanosimy ręcznikiem papierowym, sowicie, tak aby powierzchnia zrobiła się mokra i odczekujemy około 5 minut. Po tym czasie olej, który pozostał na powierzchni wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i gotowe 🙂 Naczynie umyliśmy, wysuszyliśmy i zakonserwowaliśmy. Teraz możemy już go spokojnie używać. Olej parafinowy czysty, apteczny jest olejem neutralnym dla naszego organizmu, wykorzystywany jest jako dodatek zarówno w kosmetyce jest i w żywności. Jego zalety to: wspaniałe nawilżenie i szybkie schnięcie. 

Jeżeli macie wątpliwości, czy pytania, piszcie proszę do nas. Będziemy razem szukać rozwiązań dla Waszych problemów z drewnem w kuchni.

Jutro, opiszę jak czyścić naczynia po kontakcie z potrawami o intensywnym zapachu.

Tak więc trzymajcie się 🙂 I do jutra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Translate »